Browar Gdańsk PG4

Podwale Grodzkie 4

80-895, Gdańsk

Tel.: +48 58 351 09 10

Tel.: +48 539 545 686

  • Wybierz język:
  • en

Piwo

  • PG-4 Pils

    PG-4 Pils

    SŁÓD**
    GORYCZKA ***

    (ekstrakt: 11.7 - alkohol: 4.9% - dolna fermentacja)

    Pils to piwo dolnej fermentacji o jasnym słomkowym kolorze z obfitą białą pianą o kremowej konsystencji.

    Pils z PG4 ma lekki charakter słodowy „ciasteczkowo-maślany“. Dominują wyraźne kwiatowe i ziołowe nuty szlachetnego chmielu. Nie zawiera estrów owocowych, diacetylu, siarczku dimetylu, niepożądanego posmaku, czy wyższych alkoholi.

    Ogólne wrażenie

    Nasz Pils jest orzeźwiającym, klarownym, lekko chmielowym piwem. Posiada wyraźny kwiatowy aromat i warzony jest wyłącznie ze szlachetnych gatunków chmielu.

  • PG-4 Starogdańskie

    PG-4 Starogdańskie

    SŁÓD ****
    GORYCZKA *

    (ekstrakt: 12.6% - alkohol: 5.2% - dolna fermentacja)

    Piwo dolnej fermentacji. Złote, przypominające pole zboża. Lekko mętne, kremowe. Korona z piany biała i delikatna. Przy pierwszej degustacji bardzo miękkie i pełne wrażenie. Lekko słodkawe, delikatnie słodowe, bardzo ziarniste.

    Ogólne wrażenie

    Czyste, zrównoważone, miękkie piwo „z pazurem”. Przywodzi delikatne słodowe nuty i lekki aromat szlachetnego chmielu.

  • PG-4 Pszeniczne Piwo Klasyczne

    PG-4 Pszeniczne Piwo Klasyczne

    SŁÓD ****
    GORYCZKA *

    (ekstrakt: 12,6 – alkohol: 5,2% – górna fermentacja)

    Piwo górnej fermentacji o barwie błyszczącej, bursztynowej, ale z mętnym welonem. Perłowe, z mocną, długo utrzymującą się białą koroną piany. Umiarkowany aromat pszenicy, bez posmaku chleba. Delikatny, lekko słodki smak ziaren.

    Ogólne wrażenie

    Lekko mętne, oparte na pszenicy piwo. Orzeźwiające, owocowe o wyjątkowym i zrównoważonym aromacie bananowo – goździkowym. Ogólne wrażenie dopełniają aromaty wanilii i cynamonu.

  • Rauchbier

    Rauchbier

    GORYCZKA ***
    SŁÓD *****

    Piwo dymne (ekstrakt: 13,5  P – alkohol: 5,6% ABV– dolna fermentacja)

    Piwo dolnej fermentacji. Nasze „wędzone” jest brązowym piwem, jaśniejszym niż piwa czarne, natomiast ciemniejsze niż piwa ciemne. Jest dość lekkie, aksamitne, o bogatej kremowej głowie i mocnym aromacie smaku dymu pochodzącego z drewna bukowego. Wyraźnie wytrawny, typ Marcowy, bogaty smak słodowy i grzankowy, doskonale dopełniony intensywnym posmakiem buku.

    Ogólne wrażenie

    Klarowne piwo typu Marcowego, ciemne, średnio gazowane. Słód wędzony, prażony, lekko słodki o intensywnym smaku i aromacie dymu.

  • OATMEAL STOUT

    OATMEAL STOUT

    Chmiel ***
    Słód *****

    Piwo górnej fermentacji koloru czarnego nie przepuszczające światła z brązową koroną piany o kremowej i mocnej konsystencji (EKSTRAKT 13,5 ALKOHOL 5,5).
    Łagodny zapach palonego zboża przypominający nieco zapach kawy. Nie występuje diacetyl. Wyczuwalne oznaki aromatu chmielowego.
    Złożony, słodkawy, lekko palony z kompleksowym posmakiem orzechów, ziemi i zboża. Pochodzący od owsa. Tworzy poczucie średniej wytrawności. W ustach tworzy troszkę oleisty, kremowo-aksamitny smak. Zawartość dwutlenku węgla jest umiarkowanie niska.

    Wrażenie ogólne:

    Bardzo ciemne piwo górnej fermentacji o palonym charakterze i kompleksowym smaku owsa, który nadaje mu posmak kawy z mlekiem.

  • APA - AMERICAN PALE ALE

    APA - AMERICAN PALE ALE

    Chmiel *****
    Słód ****

    Piwo górnej fermentacji. Kolor ciemny żółto-pomarańczowy. Beżowa stabilna korona z pianki. (Ekstrakt 13,5 -Alkohol 5,5)

    Średniej treściwości i solidnej bazy słodowo-karmelowej w pniaku, w towarzystwie typowych amerykańskich odmian chmielu, takich jak żywiczne, cytrusowe, sosnowe, ale nie za szorstkie. Trochę owocowości uzupełnia równowagę. Smaki średnio chmielowe, które mają cechy  (cytrusowe, sosnowe, kwiatowe) Umiarkowana gorycz nie ustępuje aż do wyschnięcia. Średnia zawartość dwutlenku węgla

    Wrażenie ogólne:

    Wysokiej jakości chmielowa goryczka Nowego Świata i umiarkowany poziom alkoholu. Stosunkowo smukłe, lekko owocowo-cytrusowe ciało z nutami słodowo-karmelowymi.

  • PG4 JOPENBIER

    PG4 JOPENBIER

    Słód: *****
    Goryczka: *****

    EKSTRAKT 44,1 STOPNI PLATO
    ALKOHOL 10,10%
    IBU:77

    ENERGIA:
    837,7 KJ /100ML
    200KCAL /100ML

    Jopenbier to piwo o wyjątkowej historii gdańskiego piwowarstwa. Piwo Jopejskie powstaję po trzech różnych fermentacjach. Ma bardzo ciemną lecz nie czarną barwę koniaku wynikającą z gotowania.

    Ogólne wrażenie:
    Lekko mętne piwo, gdzie goryczka jest zbalansowana ze słodyczą maltozy. Aromat beczki po winie portowym, karmelu oraz bardzo dojrzałych czerwonych owoców. W smaku figi, rodzynki, orzechy włoskie oraz deserowa czekolada.

  • Witbier

    Witbier

    Belgijskie piwo pszeniczne górnej fermentacji. Barwa jasno słomkowa do jasno złotej.

    Smak cytrusowy zbożowy z możliwym kwaskowym finiszem. Aromat umiarkowanie słodki z nutami miodu i wanilii połączony z aromatem cytrusowym i delikatnym zapachem kolendry.

    Skład: woda; słód jęczmienny; chmiel (polski, francuski); drożdże górnej fermentacji; inne: pszenica, płatki owsiane, suszona skórka gorzkiej pomarańczy, kolendra

  • Monachijskie ciemne

    Monachijskie ciemne

    Piwo dolnej fermentacji. Ciemnobrązowe z czerwonym odcieniem. Kremowa, opalona korona z piany.

    Bogate aromaty słodu, lekko słodkawe, przypominające smak skórki chleba. Odczuwalny lekki aromat chmielu. Złożony, bogaty, słodowy profil smakowy, lekko prażony, lekko słodki. Średnio pełne, z mocnym korzennym odczuciem w ustach.

    Umiarkowana zawartość dwutlenku węgla. Odczuwalna goryczka chmielu, która dąży do aromatu i delikatnego posmaku słodu. Ciemne podkreślające aromat korzenne piwo, idące w kierunku płynnego chleba.

  • Dry Stout

    Dry Stout

    Piwo górnej fermentacji pochodzące z wysp brytyjskich. Barwa od brązowej do czarnej.

    Smak wytrawny z wyczuwalną, umiarkowaną palonością i kwasowością, z goryczką od średniej do mocnej z czekoladowym finiszem. W aromacie przeważają nuty kawowe, czekoladowe oraz palonego jęczmienia.

    Skład: woda; słód jęczmienny;  chmiel (polski, angielski); drożdże górnej fermentacji; inne: płatki jęczmienne, palone ziarna jęczmienia
     

  • Ciemne piwo pszeniczne

    Ciemne piwo pszeniczne

    Piwo dolnej fermentacji. Bardzo ciemny brązowy kolor, prawie czarny, z mętnym welonem.Mocno utrzymująca się perłowa, opalona korona piany.

    Ziarnisty aromat pszeniczny, lekko chlebowy, prażony i karmelowy. Równowaga między nutą fenolową, a estrami owocowymi pochodzącymi z drożdży.
    Niewyczuwalna goryczka chmielu. Umiarkowanie mocny smak bananowy i goździkowy, zrównoważony.

    Ogólne wrażenie: Mimo bardzo ciemnej barwy i lekko słodowej pełni, daje odczucie orzeźwien
     

  • Düsseldorf-er ALTBIER

    Düsseldorf-er ALTBIER

    SŁÓD ***
    GORYCZKA *****

    (ekstrakt: 12.6 - alkohol: 5.1% - górna fermentacja)

    Piwo górnej fermentacji, czerwonawa, ciemna głębia miedzi, ale nie brązowe. Stosunkowo klarowne. Korona z piany beżowa, długo utrzymująca się, lekko kremowa. Umiarkowany aromat chmielu szlachetnego, lekko pachnące.

    Ogólne wrażenie

    Obecny czysty smak słodu, piwo stosunkowo obfite i złożone, otoczone wyraźną goryczą chmielu. Średnio miękka pełnia smaku z nutą estrów owocowych oraz aromatu szlachetnego chmielu. Umiarkowana zawartość dwutlenku węgla. Pozostawia wytrawny oraz słodko-gorzki finisz. Brak odczucia prażenia.

  • Rauchweizen Bock

    Rauchweizen Bock

    GORYCZKA *
    SŁÓD *****

    Piwo wędzone dębowe (ekstrakt: 16,8  P – alkohol: 7,3% ABV– górna fermentacja)

    Nasze piwo wędzone jest piwem o barwie brązowej,  jaśniejsze niż piwo ciemne. Dopełnione aksamitnym, kremowym z obfitą, kremową pianą. Posiada delikatny aromat drewna dębowego  z nutami dymu i tłuszczu przypomina wędzoną szynkę szwarcwaldzką.

    Smak odczuwany w ustach lekko słodkawy, delikatny aromat chmielu wzmacnia na koniec odczucie suchości. Brak tonów ostrych, pieczenia, kauczukowych lub spalonych.

    Ogólne wrażenie

    Ciemne piwo górnej fermentacji, dość ciemny kolor, mocno gazowane. Aromaty słodu, grzanki, lekko słodki, ale o delikatnym smaku i aromacie dymu dębowego. Z typowymi nutami dla piwa pszenicznego jak banan. Goździki itp.