Browar Gdańsk PG4

Podwale Grodzkie 4

80-895, Gdańsk

Tel.: +48 58 351 09 10

Tel.: +48 539 545 686

  • Wybierz język:
  • en

Piwo

  • PG4 - PILS

    PG4 - PILS

    Słód **
    Goryczka ***

    (ekstrakt: 11.7 - alkohol: 4.9% - dolna fermentacja)

    Pils to piwo dolnej fermentacji o jasnym słomkowym kolorze z obfitą białą pianą o kremowej konsystencji.

    Ogólne wrażenie

    Nasz Pils jest orzeźwiającym, klarownym, lekko chmielowym piwem. Posiada wyraźny kwiatowy aromat i warzony jest wyłącznie ze szlachetnych gatunków chmielu.

    Cena:

    0,3 l   14 zł

    0,5 l   19 zł

    1 l       36 zł

     

  • PG4 - STAROGDAŃSKIE

    PG4 - STAROGDAŃSKIE

    Słód ****
    Goryczka *

    (ekstrakt: 12.6% - alkohol: 5.2% - dolna fermentacja)

    Piwo dolnej fermentacji. Złote, przypominające pole zboża. Lekko mętne, kremowe. Korona z piany biała i delikatna. Przy pierwszej degustacji bardzo miękkie i pełne wrażenie. Lekko słodkawe, delikatnie słodowe, bardzo ziarniste.

    Ogólne wrażenie

    Czyste, zrównoważone, miękkie piwo „z pazurem”. Przywodzi delikatne słodowe nuty i lekki aromat szlachetnego chmielu.

    Cena:

    0,3 l   14 zł

    0,5 l   19 zł

    1 l       36 zł

  • PG4 - KROLLINGER

    PG4 - KROLLINGER

    3.3%/8.4

    Słód: *
    Chmiel:

    Piwo o  trzech różnych fermentacjach. Pierwsza za pomocą kwasu mlekowego z Lactobacillus, następna z drożdżami górnej fermentacji, a na koniec aromatyczna fermentacja z zastosowaniem Brettanomyces Bruxellensis. Proces fermentacji i dojrzewanie piwa trwa minimum 6 miesięcy. Niezwykłą zaletą tego piwa jest jego bardzo długa trwałość przechowalnicza i stabilność smaku. Krollinger serwujemy również z dodatkiem syropu Waldmeister lub soku malinowego.

    Ogólne wrażenie:
    Rustykalne w smaku i zapachu, kwaskowe z nutami owocowymi, lekkie i ożywiające.

    Cena:

    0,3 l   14 zł

    0,5 l   19 zł

    1 l       36 zł

  • PG4 - TAFEL

    PG4 - TAFEL

    Słód *****
    Goryczka ***

    (ekstrakt: 11,7 P - alkohol: 4,8% - górna fermentacja)

    W średniowiecznej historii Gdańska znane były cztery gatunki piwa, do których należał Tafelbier - piwo stołowe

    (pozostałe:Jopenbier, Krollinger, Danzinger Bier)

    Tafelbier było piwem spożywanym na co dzień w Gdańsku. Do warzenia używano każdego typu słodu, który

    w danej chwili był dostępny. Celem było zawsze, aby uważyć najjaśniejsze piwo przy pomocy tradycyjnych metod fermentacji.

    To piwo było mocno chmielone, aby jak najdłużej zachować jego przydatnośc do spożycia.

    Smak: lekko słodowy, kremowy z posmakiem chmielu

     

    Cena:

    0,3 l   14 zł

    0,5 l   19 zł

    1 l      36 zł

     

  • PG4- Gdański Rubin

    PG4- Gdański Rubin

    Słód  **
    Goryczka ****

    (ekstrakt: 12,6 – alkohol: 5,2% – dolna fermentacja)

    PG4 Gdański Rubin to wyborne piwo, w którym wyczuwalna jest równowaga między średnim, słodowym charakterem, delikatnymi nutami prażenia, karmelu oraz umiarkowaną goryczką szlachetnego chmielu. W tej mieszaninie odczuwa się suszone owoce, jak również ciemne nuty owoców jagodowych, tj. czarna porzeczka.

     

    Price:

    0,3 l   14 zł

    0,5 l   19 zł

    1 l       36 zł

  • PG4 - PSZENICZNE KLASYCZNE

    PG4 - PSZENICZNE KLASYCZNE

    Słód  ****
    Goryczka *

    (ekstrakt: 12,6 – alkohol: 5,2% – górna fermentacja)

    Piwo górnej fermentacji o barwie błyszczącej, bursztynowej, ale z mętnym welonem. Perłowe, z mocną, długo utrzymującą się białą koroną piany. Umiarkowany aromat pszenicy, bez posmaku chleba. Delikatny, lekko słodki smak ziaren.

    Ogólne wrażenie

    Lekko mętne, oparte na pszenicy piwo. Orzeźwiające, owocowe o wyjątkowym i zrównoważonym aromacie bananowo – goździkowym. Ogólne wrażenie dopełniają aromaty wanilii i cynamonu.

    Cena:

    0,3 l   14 zł

    0,5 l   19 zł

    1 l       36 zł

  • PG4 - JOPENBIER

    PG4 - JOPENBIER

    Słód: *****
    Goryczka: *****

    EKSTRAKT 44,1 STOPNI PLATO
    ALKOHOL 10,10%
    IBU:77

    ENERGIA:
    837,7 KJ /100ML
    200KCAL /100ML

    Jopenbier to piwo o wyjątkowej historii gdańskiego piwowarstwa. Piwo Jopejskie powstaję po trzech różnych fermentacjach. Ma bardzo ciemną lecz nie czarną barwę koniaku wynikającą z gotowania.

    Ogólne wrażenie:
    Lekko mętne piwo, gdzie goryczka jest zbalansowana ze słodyczą maltozy. Aromat beczki po winie portowym, karmelu oraz bardzo dojrzałych czerwonych owoców. W smaku figi, rodzynki, orzechy włoskie oraz deserowa czekolada.

    50 ml   14 zł

    500 ml  99 zł

  • Dry Stout

    Dry Stout

    4.3%/10.8

    Słód: ****
    Chmiel: *****

    Piwo górnej fermentacji koloru czarnego nie przepuszczające światła z brązową koroną piany o kremowej i mocnej konsystencji. Wyczuwalny smak gorzkiej czekolady oraz oznaki aromatu chmielowego. Uwarzony z dodatkiem palonego jęczmienia o intensywnym wytrawnym posmaku.

    W ustach tworzy troszkę oleisty, kremowo-aksamitny smak. Zawartość dwutlenku węgla jest umiarkowanie niska.

    Ogólne wrażenie:
    Bardzo ciemne piwo górnej fermentacji o palonym charakterze i kompleksowym smaku palonego jęczmienia, który nadaje posmak gorzkiej czekolady i czarnej kawy.

    Cena:

    0,3 l   9 zł

    0,5 l   12 zł

    1 l       22 zł

  • California Common

    California Common

    5.2%/12.6

    Słód: ****
    Goryczka: ****

    Piwo dolnej fermentacji z cechami piwa górnej fermentacji. Kolor pomarańczowy. Typowo amerykański, mocno chmielowy charakter, zrównoważony jest słodowym smakiem. O bogatym aromacie chmielowym. Zbalansowany smak z aromatami cytrusów i nuta mięty. Średnia zawartość dwutlenku węgla.

    Ogólne wrażenie:
    Wysokiej jakości chmielowa goryczka Nowego Świata i umiarkowany poziom alkoholu. Stosunkowo smukłe, lekko cytrusowo-miętowe ze słodowym charakterem.

  • Monachijskie ciemne

    Monachijskie ciemne

    Piwo dolnej fermentacji. Ciemnobrązowe z czerwonym odcieniem. Kremowa, opalona korona z piany.

    Bogate aromaty słodu, lekko słodkawe, przypominające smak skórki chleba. Odczuwalny lekki aromat chmielu. Złożony, bogaty, słodowy profil smakowy, lekko prażony, lekko słodki. Średnio pełne, z mocnym korzennym odczuciem w ustach.

    Umiarkowana zawartość dwutlenku węgla. Odczuwalna goryczka chmielu, która dąży do aromatu i delikatnego posmaku słodu. Ciemne podkreślające aromat korzenne piwo, idące w kierunku płynnego chleba.

  • Ciemne piwo pszeniczne

    Ciemne piwo pszeniczne

    Piwo dolnej fermentacji. Bardzo ciemny brązowy kolor, prawie czarny, z mętnym welonem.Mocno utrzymująca się perłowa, opalona korona piany.

    Ziarnisty aromat pszeniczny, lekko chlebowy, prażony i karmelowy. Równowaga między nutą fenolową, a estrami owocowymi pochodzącymi z drożdży.
    Niewyczuwalna goryczka chmielu. Umiarkowanie mocny smak bananowy i goździkowy, zrównoważony.

    Ogólne wrażenie: Mimo bardzo ciemnej barwy i lekko słodowej pełni, daje odczucie orzeźwien
     

  • Düsseldorf-er ALTBIER

    Düsseldorf-er ALTBIER

    SŁÓD ***
    GORYCZKA *****

    (ekstrakt: 12.6 - alkohol: 5.1% - górna fermentacja)

    Piwo górnej fermentacji, czerwonawa, ciemna głębia miedzi, ale nie brązowe. Stosunkowo klarowne. Korona z piany beżowa, długo utrzymująca się, lekko kremowa. Umiarkowany aromat chmielu szlachetnego, lekko pachnące.

    Ogólne wrażenie

    Obecny czysty smak słodu, piwo stosunkowo obfite i złożone, otoczone wyraźną goryczą chmielu. Średnio miękka pełnia smaku z nutą estrów owocowych oraz aromatu szlachetnego chmielu. Umiarkowana zawartość dwutlenku węgla. Pozostawia wytrawny oraz słodko-gorzki finisz. Brak odczucia prażenia.

  • Rauchweizen Bock

    Rauchweizen Bock

    GORYCZKA *
    SŁÓD *****

    Piwo wędzone dębowe (ekstrakt: 16,8  P – alkohol: 7,3% ABV– górna fermentacja)

    Nasze piwo wędzone jest piwem o barwie brązowej,  jaśniejsze niż piwo ciemne. Dopełnione aksamitnym, kremowym z obfitą, kremową pianą. Posiada delikatny aromat drewna dębowego  z nutami dymu i tłuszczu przypomina wędzoną szynkę szwarcwaldzką.

    Smak odczuwany w ustach lekko słodkawy, delikatny aromat chmielu wzmacnia na koniec odczucie suchości. Brak tonów ostrych, pieczenia, kauczukowych lub spalonych.

    Ogólne wrażenie

    Ciemne piwo górnej fermentacji, dość ciemny kolor, mocno gazowane. Aromaty słodu, grzanki, lekko słodki, ale o delikatnym smaku i aromacie dymu dębowego. Z typowymi nutami dla piwa pszenicznego jak banan. Goździki itp.

;