Foodpairing
Czym jest foodpairing? W jaki sposób łączyć produkty, by tworzyć smaczne i zarazem nietuzinkowe danie?
Co myślicie o połączeniach typu: mięso jako dodatek do deseru? Lody z rybnym sosem? Czekolada z solą morską lub chilli?
Choć wymienione połączenia brzmią dość absurdalnie, w rzeczywistości przyrządzone na ich bazie potrawy są wyjątkowo smaczne.
Od pewnego czasu gotowanie jest czymś więcej niż rutynową czynnością – stało się istną sztuką. Niecodziennymi połączeniami smakowymi zainteresowała się również nauka: okazuje się, że za tym, iż pozornie niepasujące do siebie smaki okazują się wyborne, stoi… ich skład chemiczny.


My dzięki naszemu piwowarowi o chemii wiemy już sporo dlatego łączymy piwo z naszymi potrawami, czy może być coś lepszego niż obiad w towarzystwie idealnie schłodzonego złocistego trunku?